8 mai 2024
Ce este fasceita plantara?
Fasceita plantara este inflamatia tesutului gros de la baza piciorului (numita fascia plantara), acel tesut care leaga osul calcaiului de degetele de la picioare si creeaza arcul piciorului.
„Fascia plantara”, numita si aponevroza, este un ligament foarte puternic care sustine arcul piciorului, intinzandu-se intre calcai si primele falange ale degetelor.
Cauze
Fasceita plantară poate fi cauzată de o serie de factori, printre care:
- suprasolicitarea sau încordarea – stresul repetitiv asupra fasciei plantare, adesea datorat unor activități precum alergatul, dansul sau săriturile, poate duce la microdeteriorări, inflamații și dureri;
- factori biomecanici – o structură anormală a piciorului, cum ar fi picioarele plate, arcadele înalte sau un stil de mers anormal, poate exercita un stres suplimentar asupra fasciei plantare, crescând riscul de a dezvolta fasceită plantară;
- obezitatea sau sarcina – exercită o presiune mai mare asupra picioarelor;
- mușchii încordați ai gambei sau tendonul lui Ahile – încordarea în aceste zone poate contribui la tensionarea fasciei plantare, ducând la fasceita plantară;
- încălțăminte nepotrivită – purtarea pantofilor cu suport de arcadă, amortizare sau stabilitate inadecvată poate contribui la apariția fasciitei plantare.
În trecut, se credea că pintenii de călcâi (mici excrescențe osoase pe partea inferioară a osului călcâiului) sunt responsabili de fasceita plantară, dar aceștia nu provoacă această durere.
Factori de risc
Mai mulți factori de risc pot crește probabilitatea ca o persoană să dezvolte această afecțiune:
- vârsta – fasceita plantară este mai frecventă la persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, deoarece fascia plantară tinde să își piardă elasticitatea și să devină mai puțin capabilă să absoarbă șocurile în timp;
- efectuarea de exerciții fizice, cum ar fi alergarea, care afectează în mod repetat fascia plantară;
- forma plată a picioarelor, arcade înalte sau mușchi încordați ai gambei;
- anumite afecțiuni medicale, cum ar fi artrita;
- statul în picioare pentru perioade lungi de timp sau mersul pe suprafețe dure.
Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să se confrunte cu fasceita plantară. Nu este clar de ce, dar s-ar putea să fie din cauză că anumiți factori de risc pentru această afecțiune – cum ar fi sarcina și purtarea de încălțăminte incomodă – le afectează mai mult.
Simptome
Plangerea majora a celor cu fasceita plantara este durere in talpa in zona calcaiului. Dar unii oameni sufera de durere in zona inferioara de la mijlocul talpii piciorului. Aceasta se dezvolta treptat in timp.
Durerea este, de obicei, mai intensa dimineata, cand faceti primii pasi, sau daca stati intins sau pe scaun mai mult timp. Urcatul pe scari pot fi foarte dificil din cauza rigiditatii calcaiului.
Dupa o activitate prelungita, durerea poate aparea din cauza inflamatiei crescute. Durerea nu se simte de obicei in timpul activitatii, ci mai degraba dupa oprire.
Diagnosticare
Medicul specialist va efectua un examen fizic pentru a verifica sensibilitatea piciorului și localizarea exactă a durerii. Acest lucru este pentru a vă asigura că durerea nu este rezultatul unei alte probleme a piciorului.
Testele imagistice pot dezvălui, de asemenea, informații importante despre structurile și țesuturile din piciorul dumneavoastră:
- o radiografie sau o scanare RMN poate fi necesară pentru a verifica dacă nimic altceva nu cauzează durerea de călcâi, cum ar fi o fractură osoasă; investigaţia imagistică poate oferi dovezi ale oricărei îngroșări a fasciei plantare sau umflături în țesuturi;
- o ecografie poate fi, de asemenea, utilă, pentru a vedea dacă există orice îngroșare, calcificări sau alte probleme.
Tratament
Cel mai eficient tratament pentru fasceita plantară este odihna și îngrijirea la domiciliu. În cazul în care tratamentul aplicat în cazul fasciitei plantare nu funcționează, medicul specialist ortoped vă poate recomanda un remediu suplimentar. Majoritatea tratamentelor pentru fasciita plantară sunt non-chirurgicale, medicii recomandând intervenția chirurgicală doar dacă alte tratamente nu au funcționat după o anumită perioadă de timp.
- Orteze
O orteză este un suport sau un dispozitiv care poate ajuta în cazul problemelor musculo-scheletice, care sunt cele legate de oase, mușchi și ligamente. Purtarea de încălțăminte cu susținere pentru fasceita plantară și utilizarea ortezelor-susţinători plantari – cum ar fi inserțiile amortizate și suporturile pentru călcâie – pot ajuta în tratarea durerilor din talpa piciorului. Acestea reduc impactul asupra piciorului atunci când stați în picioare sau vă deplasaţi.
- Kinetoterapie
Exerciţiile vă pot ajuta la întinderea mușchilor pentru a îmbunătăți gama de mișcare, a reduce durerea și a sprijini vindecarea, iar terapia prin masaj poate ajuta prin reducerea atât a durerii, cât și a inflamației. Un fizioterapeut vă poate arăta exerciții de recuperare şi vă poate recomanda creme pentru fasceita plantară.
- Antiinflamatoare
Prevenție
Efectuarea câtorva schimbări în stilul de viață vă poate ajuta să evitați fasceita plantară:
- purtați încălțăminte de susținere cu un bun suport pentru arcadă și înlocuiți regulat încălțămintea sportivă; un podiatru vă poate recomanda accesorii precum tălpile, dar și pantofii potriviți;
- faceţi exerciții fizice cu impact redus, cum ar fi înotul sau mersul pe bicicletă; evitați să vă suprasolicitați fascia plantară prin alergări foarte frecvente, iar, înainte de a face exerciții fizice, asigurați-vă că v-aţi încălzit;
- mențineți-vă la o greutate sănătoasă; dacă sunteți supraponderal, încercați să slăbiți pentru a reduce presiunea asupra fasciei plantare.