8 mai 2024
Ce este defectul de cartilaj articular?
Defectele de cartilaj sunt reprezentate de zone foarte bine definite in care cartilajul articular este lezat.
Atât femurul (osul coapsei), cât și tibia (tibia) sunt acoperite cu cartilaj articular mic, alb, bine lubrifiat, care face ca articulația genunchiului să alunece și să funcționeze bine. Cartilajul articular sănătos este o componentă centrală a unei articulații sănătoase normale.
Cartilajul poate fi deteriorat din cauza unei traume, cum ar fi un sport de pivotare sau la întoarcerea genunchiului sau la îndoirea lui . De asemenea, cartilajul se poate rupe din cauza leziunilor osului subiacent, TOC sau osteonecroză. Uneori, deteriorarea cartilajului apare ca parte a degenerarii, numita osteoartrita, care este pierderea generala a calitatii tesuturilor care apare odata cu inaintarea in varsta.
Leziunile cartilajului se observă cel mai frecvent între 15 și 30 de ani sau peste 50 de ani.
Cauzele defectelor de cartilaj articular
- Leziune de cartilaj – produse in cele mai dese cazuri in cadrul accidentelor si traumatismelor
- Condropatie posttraumatica sau secundara
- Defectul de cartilaj care presupune separarea unei portiuni de cartilaj impreuna cu osul subiacent
- Subtierea sau fisurarea cartilajului
- Efecte a uneor boli degenerative articulare
- Leziuni de menisc
- Meniscectomiilor extinse
- Instabilitati ale articulatiei genunchiului
- Ruptura de ligamente incrucisate, corpi liberi intraarticulari
- Artroza
Simptome
Un defect de cartilaj se caracterizează prin:
- Durere și sensibilitate.
- Cracmente care apar în timpul mobilizării
- Blocare. Dacă o bucată liberă de cartilaj se blochează între părțile mobile ale genunchiului, genunchiul poate fi blocat.
- Edem
Diagnostic
Un defect de cartilaj este dificil de diagnosticat doar pe baza istoricului și a examenului fizic. Uneori, acest diagnostic este pus în mod eronat ca fiind o leziune de menisc și apoi RMN sau artroscopia arată un defect de cartilaj care poate explica plângerile clinice.
O radiografie poate ajuta medicul să excludă alte cauze ale durerii de genunchi, cum ar fi o fractură sau artrita. Cartilajul nu apare pe o radiografie standard. Uneori, modificările osoase sub defectul cartilajului pot ridica suspiciunea de deteriorare a cartilajului.
Tratament
Tratamentul conservator poate fi aplicat în acut, sau după o perioadă mai îndelungată de la apariția leziunii.
Tratamentul în acut, pentru leziunile minore, de obicei post-traumatice, constă în protocolul RICE (Rest, Ice, Compression, Elevation):
- Repaus fizic: activitatea care a cauzat leziunea trebuie întreruptă. Medicul poate recomanda folosirea unei cârje pentru a evita încarcarea membrului afectat;
- Gheața: masaj folosind pungi cu gheață timp de 20 de minute, de câteva ori pe zi, dar care nu se aplică direct pe piele;
- Compresie: bandaj elastic care previne inflamația suplimentară;
- Ridicarea membrului afectat deasupra nivelului inimii, tot pentru reducerea inflamației.
Dacă este necesar, se pot folosi antiinfamatoare non-steroidiene (AINS) pentru reducerea durerii și a inflamației. Dacă leziunea apare în timpul practicării sportului, leziunea este cel mai probabil una mai serioasă. De asemenea, daca simptomatologia persistă, diagnosticul precoce dat de medicul ortoped este extrem de important.