8 mai 2024

Leziunea ligamentului încrucişat posterior (LIP) reprezintă ruptura partiala sau completa a acestuia. LIP este unul dintre cele mai importante ligamente aflate la nivelul genunchiului. Ligamentele sunt benzi de ţesut fibros ce conectează două oase.

Cauze

 O ruptură LIP apare de obicei în traumatisme severe ale genunchiului, atunci când se aplică o forță exterioară pe genunchi în timp ce acesta este flectat (îndoit). Acest lucru poate fi observat cel mai frecvent în cazul:

  • Accidentelor sportive – cel mai des în cazul jucătorilor de fotbal, rugby și schiorilor; apare o ruptură de ligament încrucișat posterior atunci când sportivul cade la pământ cu piciorul îndoit;
  • Accidentelor rutiere – o ruptură LIP poate apărea atunci când tibia lovește tabloul de bord al mașinii;

Simptome

  • Durere – principalul simptom, care poate varia ca intensitate de la un disconfort ușor la durere severă și care se agravează în timp;
  • Edem – umflare la nivelul genunchiului afectat;
  • Senzație de instabilitate a genunchiului accidentat;
  • Rigiditate articulară – senzația de genunchi blocat;
  • Dificultate la mers drept;
  • Probleme la coborârea scărilor.

Diagnostic

O ruptură de ligament încrucișat posterior este diagnosticată de către un medic ortoped sau de kinetoterapeut cu ajutorul anamnezei, examenului clinic și a unor investigații imagistice(CT, RMN).

Tratament

Tratamentul leziunilor LIP depinde de severitatea afectarii si planul de tratament trebuie individualizat.

Tratamentul nechirurgical este rezervat leziunilor de grad I si II si urmareste initial inlaturarea durerii si a edemului: antiinflamator nesteroidian, aplicare de gheata, bandaj compresiv, ridicarea piciorului deasupra nivelului inimii si repaus ( eventual utilizarea de carje la mers pentru a nu incarca membrul afectat ). Dupa ce simptomele initiale au disparut, terapia fizicala este esentiala pentru restabilirea amplitudinii de miscare si a fortei genunchiului.

Interventia chirurgicala se indica pentru rezolvarea leziunilor complexe, leziunilor de gradul III sau pentru cei care nu isi pot desfasura activitatile uzuale din cauza instabilitatii genunchiului. De exemplu, daca genunchiul este dislocat si sunt afectate mai multe ligamente, inclusiv LIP, chirurgia este aproape intotdeauna necesara. 

Leave a Comment

Open chat
💬 Ai nevoie de ajutor?
Kinetomedical
Bună ziua 👋
Cum vă putem ajuta?