8 mai 2024
Ce este fractura de sold?
O fractura de sold este o ruptura in partea superioara a osului femural (coapsei). Marimea rupturii depinde de fortele implicate.
O fractură de șold reprezintă o leziune gravă, cu complicații care pot pune viața pacientului în pericol. În plus, riscul de fracturi de șold crește odată cu înaintarea în vârstă, așa că este bine să cunoaștem cauzele, dar mai ales simptomele acestor tipuri de fracturi.
Factorii de risc posibili pentru fractura de sold:
osteoporoza – principala cauza a fracturii de sold
medicatia, problemele de vedere si de echilibru
varsta este un factor de risc major
persoanele de sex feminin
istoria familiei
pesoanele care sunt foarte slabe sau inalte sunt mai predispuse la fracturi carenta de calciu si vitamina D, necesare pentru oase puternice bolile cu afectare cognitive
Cauzele fracturii de sold
Cele mai multe fracturi de sold apar la persoanele care au varsta de 65 de ani sau mai mult si sunt de obicei cauzate de caderi. Pe masura ce imbatranim, oasele isi pierd in mod natural o parte din putere si sunt mai predispuse la rupturi, chiar si de la o cadere minora.
Unele afectiuni medicale, cum ar fi osteoporoza, cancerul sau leziunile, pot slabi osul si pot face soldul mai predispus la rupere. Un impact sever, ca de pilda un accident de masina, poate cauza fractura de sold la orice varsta. La adultii mai in varsta, o fractura de sold este cel mai adesea rezultatul unei caderi de la inaltimea in picioare. La persoanele cu oase foarte slabe, o fractura de sold poate aparea pur si simplu stand pe un picior si rasucindu-se.
Simptomele fracturii de sold
incapacitatea de a te ridica dupa o cadere si de a merge;
durere severa in sold sau in zona inghinala;
incapacitatea de a pune greutate pe piciorul de pe partea soldului ranit;
echimoze si inflamarea zonei periarticulare a soldului
picior mai scurt pe partea soldului ranit;
rotirea exterioara a piciorului pe partea soldului ranit
Tipuri de fracturi ale soldului
Fractura gâtului (colului) femural: O fractură a colului femural apare la 1,25 cm de articulația șoldului. Aceste fracturi apar deseori în rândul adulților în vârstă și pot avea legătură cu osteoporoza. Printre complicațiile aceste fracturi se numără alimentarea cu sânge a capului femurului care formează articulația șoldului.
Fractură de șold intertrohanterică: O fractură de șold intertrohanterică are loc la 2 cm de articulația șoldului. Spre deosebire de fractura gâtului (colului) femural, acest tip de fractură nu întrerupe alimentarea cu sânge a osului și poate fi mai ușor de reparat.
Aproximativ 90% dintre fracturile de șold se încadrează în aceste două categorii. Mai este un tip de fractură, cunoscut sub denumirea de fractură de stres a șoldului, care poate fi mai greu de diagnosticat.
Diagnosticarea fracturii de sold
Medicul poate diagnostica o fractură de șold pe baza descrierii simptomelor și rezultatele examenului fizic.
O radiografie arată de obicei fracturi evidente și poate ajuta medicul să confirme diagnosticul unei fracturi de șold. Cu toate acestea, razele X par uneori normale chiar și atunci când este prezentă o fractură – de exemplu, atunci când fractura este mică și fragmentele sunt încă la locul lor. Astfel, dacă medicul încă suspectează o fractură de șold sau dacă persoana în cauză continuă să acuze, se folosește imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) pentru a verifica dacă există mici fracturi. Tomografia computerizată (CT) este uneori folosită, dar este mai puțin precisă pentru detectarea micilor fracturi de șold.
Tratamentul fracturii de șold
O fractură de șold necesită aproape întotdeauna o intervenție chirurgicală de reparare sau de înlocuire, urmată apoi de luni întregi de fizioterapie.
Medicul poate lua în considerare atât vârsta pacientului, cât și condiția fizică a acestuia înainte de a face planul de tratament. Dacă pacientul este foarte în vârstă și are probleme medicale, pe lângă fractura de șold, tratamentul său poate varia. Opțiunile de tratament sunt: medicamentele, intervenția chirurgicală și fizioterapia.
Înlocuirea articulațiilor este adesea o alegere bună pentru persoanele în vârstă, deoarece este mai puțin probabil să aibă nevoie de o altă operație.
Fizioterapia se va concentra inițial pe o serie de exerciții care pun soldul în mișcare și exerciții care îl ajută să capete rezistență. Terapeutul va determina dacă un cadru sau un cărucior poate ajuta pacientul să își recapete mobilitatea și independența.
Prevenirea fracturilor de sold
Fracturile ce apar in accidentele auto, sporturi sau prin cadere de la inaltime sunt greu de prevenit sau controlat. Dar poti pune in practica multe actiuni – stau la indemana fiecaruia, indifferent de varsta, alaturi de putina prudenta:
Evita deplasarea cu masina sau motocicleta viteze peste limita si neadecvat conditiilor atmosferice, sub influenta alcoolului, ori fara centura de siguranta pusa – inclusiv pe locurile din spate;
Mentine o alimentatie corecta, bogata in nutrienti si minerale, precum si o activitate fizica moderata si constanta pentru prevenirea aparitiei osteoporozei;
Trateaza osteporoza, trateaza afectiunile concomitente cardiovasculare, neurologice;
Respecta regulile de siguranta si echipamentul de protectie cand practici un sport;
Pastreaza tonusul muscular si echilibrul astfel incat mersul, deplasarea sa fie corecte si sa poti preveni astfel alunecarea, caderile in casa sau cand iesi afara.