8 mai 2024
Simptome
Semnele și simptomele vor varia, în funcție de severitatea leziunii și pot include:
- Durere sau sensibilitate
- Roșeață sau vânătăi
- Mișcare limitată
- Spasme musculare
- Umflătură
- Slabiciune musculara
Cauze
Printre cauzele rupturii musculare se numara:
- Suprasolicitarea fizica. Repetarea aceleiasi miscari, fie la locul de munca, fie in timpul unei activitati fizice, cum ar fi sportul, poate duce la sindromul de suprasolicitare.
- Lipsa exercitiilor de intindere sau a incalzirii inainte de activitati sportive. Intinderea inainte de efectuarea exercitiilor sportive creste treptat rezistenta la efortul suportat de muschi.
- Lipsa flexibilitatii fizice. Daca nu esti foarte flexibil, muschii si fibrele nu sunt in forma, ceea ce predispune la aparitia de leziuni musculare.
Factori de risc
Participarea la sporturi de contact – cum ar fi fotbalul, fotbalul, hocheiul, boxul și luptele – vă poate crește riscul de încordări musculare.
Anumite părți ale corpului sunt mai susceptibile la stres în timpul participării la anumite sporturi. Exemplele includ:
- Picioare și glezne. Sporturile care prezintă porniri rapide și sărituri, cum ar fi săriturile cu garduri și baschetul, pot fi deosebit de dure pentru tendonul lui Ahile de la gleznă.
- Mâinile. Sporturile de prindere, cum ar fi gimnastica sau golful, vă pot crește riscul de încordare a mușchilor în mâini.
- Coate. Tensiunile la cot sunt adesea cauzate de sporturile de aruncare și sporturile cu rachetă.
Diagnosticare
Procesul de diagnosticare a rupturii musculare presupune :
- Istoric medical si revizuirea simptomelor. Medicul specialist va evalua simptomele si va analiza in detaliu istoricul medical, obiceiurile si stilul de viata al persoanei.
- Examen fizic. Pentru a determina daca ai o ruptura musculara, medicul va efectua un examen fizic, miscand partea corpului afectata pentru a verifica zonele de sensibilitate sau disconfort. Acest examen va ajuta la stabilirea gamei de miscari afectate si la determinarea gravitatii leziunii.
- Teste imagistice. In functie de rezultatul examinarii medicale si al examenului fizic, medicul poate solicita efectuarea de teste imagistice. Testele imagistice pot include o scanare cu raze X sau CT pentru a exclude o fractura osoasa, RMN pentru a vizualiza imagini ale muschilor si/ sau o ecografie pentru a vizualiza tendoanele si tesutul moale.
Tratament
In prima faza, scopul tratamentului este de a reduce edemul (umflarea) si durerea. Se recomandata aplicarea formulei RICE dar numai in primele 24-48 de ore. Pe langa aceasta, utilizarea unui antiinflamator nesteroidian sub forma de unguent sau comprimate poate fi utila pentru reducerea durerilor si inflamatiei, ridicarea membrului afectat, gheata local, fasa elastica. Repausul este obligatoriu, mai ales in cazul sportivilor, deoarece continuarea antrenamentelor determina agravarea leziunii.
Formula RICE:
- R (rest) = repaus, adica reducerea sau chiar oprirea activitatii sportive si a activitatilor casnice mai solicitante. Durata repausului de la efort este stabilita de un medic.
- I (ice) = gheata, adica aplicarea acesteia pe zonele traumatizate timp de 20 de minute de 4-8 ori pe zi. Nu se aplica direct pe piele, ci se infasoara intr-un prosop.
- C (compression) = comprimare, adica mentinerea unei presiuni constante cu ajutorul fasei elastic.
- E (elevation) = ridicarea membrului afectat deasupra nivelului inimii.
Indiferent de severitatea leziunii, este indicat ca dupa finalizarea perioadei acute a leziunii sa se inceapa exercitiile de kinetoterapie. Acestea au urmatoarele roluri:
- grabesc vindecarea;
- scad riscul formarii aderentelor (tesutului fibros care se contureaza in timpul vindecarii);
- cresc functionalitatea muschiului.
Prevenirea
Exercițiile regulate de întindere și întărire pentru sportul, fitnessul sau activitatea de muncă, ca parte a unui program general de condiționare fizică, vă pot ajuta la minimizarea riscului de încordare musculară. Încercați să fiți în formă pentru a vă practica sportul; nu-ți face sportul pentru a fi în formă. Dacă aveți o ocupație solicitantă din punct de vedere fizic, condiționarea regulată poate ajuta la prevenirea rănilor.